måndag 9 maj 2022

Sköna maj välkommen!

Tre veckor som hästägare idag! W har landat in i sitt nya stall och verkar trivas. Han var ganska spänd i början och är det tidvis fortfarande men det blir bättre och bättre för varje dag. Han har varit hos säljaren i sex år och de köpte honom direkt från uppfödaren när han var fem år så han är ju inte van vid så många olika människor. Klart att det blir konstigt för honom en bra tid framöver innan han lär känna oss. Vi har ridit på ridklubben ett flertal gånger och det har gått bra även om promenaderna dit har varit lite äventyrliga... W är ganska lättskrämd och då vågar inte H sitta på. Om hon hade vågat det tror jag inte att han hade hoppat till så ofta eftersom hon hade stöttat honom men det är ju ett moment 22 eftersom hon blir räddare ju mer han hoppar till och han troligen hoppar till mer eftersom hon inte är på... Det som är bra är att W hoppar till men sen lugnar sig snabbt, funderar och går vidare. Han är aldrig spänd eller stirrig någon längre stund och det finns alltid en anledning, t ex en cykel (som han aldrig har sett tidigare), en lastbil, en bil med gallersläp, en motorcykel etc. Han tittar inte på många saker som andra hästar hade kunnat vara rädda för och det har jag försökt förklara för H. En häst är ingen maskin och om man vill ha en ponny som man kan tävla dressyr med kan den inte vara för ouppmärksam och likgiltig inför saker i omgivningen även om den så klart ska vara lydig och lita på ryttaren om denna säger "gå". Där vi har honom nu är det mycket trafik men om en månad flyttar vi längre ut på landet och det tror jag att han trivs bättre med. Det är egentligen inte ett stall som vi hade valt men nu finns det inget annat ledigt så vi får ta detta så länge. "Så länge" kan kanske bli ett eller två eller tre år, svårt att veta. Vi står i kö på tre olika ställen men de är populära och har långa köer tyvärr.

Annars rullar livet på i en sedvanlig hektisk fart precis som alltid i april och maj. Det är inte många veckor kvar av terminen nu och om tiden går fort annars så rusar den alltid i slutet av vårterminen. Imorgon är det fem veckor kvar tills eleverna slutar och det är mycket som ska hinnas med innan dess. Våra barn slutar inte förrän den 16 juni, vilket framförallt H tycker är väldigt orättvist. Kompisen i Lund slutar den 10 juni och det är svårt för H att förstå att alla barn går 178 skoldagar varje år men att kommunerna kan planera läsåren olika. Om man dessutom gör som vår hemkommun och lägger ut sju studiedagar istället för de fem som är tillåtna enligt skollagen så blir terminerna längre... Söndagen efter midsommar ska vi ge oss iväg på en efterlängtad bilsemester för första gången på tre år. Det blir inte Italien som vi hade tänkt eftersom det fortfarande finns en hel del covidrestriktioner där men det blir i alla fall Tyskland och Österrike. Vi kan inte vara iväg riktigt lika länge som vi brukar eftersom vi inte kan lämna W alltför länge men nästan två veckor planerar vi att vara ute. Ju mer man fäster sig vid en häst desto svårare blir det att vara borta så jag tänker att det är bäst att passa på detta året... 

J har åkt till Polen idag och stannar hela veckan för att komma hem över helgen och sedan åka iväg ytterligare en vecka... Underbart i detta redan maxade liv. Not. Det blir en hel del färdigmat och det blir en del ensamtid för O, vilket alltid ger dåligt samvete. H är för liten och W för stor för att hon ska kunna klara honom själv så jag måste till stallet varje dag. Det är även långa dagar på jobbet så det gäller att få ihop livet på alla sätt. Som tur är har O fastnat för Fortnite och spelar varje dag, ibland i flera timmar och med många olika kompisar. Han har ju en del speltid att ta igen om man jämför med hans jämnåriga och så länge han kommer när vi ska äta eller när vi ropar på honom av andra anledningar samt går ut varje dag, får han gärna spela. Han interagerar med kompisar hela eftermiddagarna och kvällarna och har återknutit kontakten med flera kompisar i skolan tack vare Fortnite och det känns jättebra! Han reflekterade själv över att det är mycket roligare nu när han kan prata med kompisarna om spelet och förstår vad de andra pratar om. Nu gäller det bara att han inte blir helt beroende och fast i detta - han har ju lätt att snöa in på olika saker i olika perioder. Just nu pratar han inte om så mycket annat än Fortnite och jag hänger inte riktigt med... Huvudsaken är att han har roligt och det har han! Det känns dessutom bra att han umgås med sina kompisar mycket mer - även om det är digitalt.

Igår hade vi en dag då O i alla fall fick lite mer uppmärksamhet. Först hade vi hans 10-årskalas på Laserdome tillsammans med en klasskompis, vilket var mycket lyckat, och sen var vi på O:s första konsert. Han spelar ju gitarr en gång i veckan sedan snart fyra terminer tillbaka men det är ungefär det han gör. Han övar ytterst sällan hemma men vill ändå fortsätta till hösten. Nu hade han skrivit en egen melodi som han framförde. Jättemodig och duktig eftersom han var så nervös innan! Ingen visste ju hur låten skulle gå så ingen kunde heller veta om han spelade rätt eller fel, vilket var en fördel. H var på marknaden som ordnas i byn första helgen i maj varje år och som nu ordnades för första gången på tre år. Hon och flera kompisar gick iväg vid 11-tiden och kom hem vid 17. Vad de gjorde där så länge är svårt att förstå men de hade i alla fall haft roligt! På kvällen premiärbadade J och barnen i poolen - det gäller att passa på och värma upp den nu innan vi får höjt elpris från och med den 1 juli. Vi band elpriset för snart två år sedan och har haft ganska mycket lägre elräkning än många andra det senaste halvåret men nu är det snart slut med det...

Dags att krypa till sängs denna 9 maj som inte blev särskilt historisk, i motsats till vad många experter trodde. Putin förklarade inget krig mot Ukraina och utropade heller ingen seger. Det blir nog ett långt krig så länge denna galna mytoman får styra det stora landet i öster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar