lördag 24 september 2022

Väldigt länge sedan...

Kanske är uppehållet här på bloggen ett bevis för det jag känner sedan en tid tillbaka. Jag har inte många sekunder över helt enkelt. När man knappt hinner andas finns inte heller tid och ork att skriva. Anledningen till att jag ändå gör det just nu är eftersom jag sitter på kontoret med dörren stängd då jag vill undvika att vara i huset eftersom J har fått en kompis med ytterligare en kompis till kompisen på besök. Jag är inte klädd för att prata med andra och har ingen som helst lust att göra det heller. O är ute och cyklar med en kompis och H är i Lund med kompisar för att äta lunch och gå på bio. Min mobil ligger på laddning i köket så jag har bara datorn att tillgå och då kom jag på att jag kan ta tillfället i akt... Helst av allt hade jag velat vila i sängen i ett tyst hus.

Det har varit galna månader sedan vi skaffade ponny. Till ett redan hektiskt liv adderade jag plötsligt ett halvtidsjobb - minst. Dessutom är detta jobba varje dag, året om. Hade jag fått välja hade vi absolut inte skaffat en egen ponny men det kändes inte möjligt att avstå med tanke på H:s mående och med tanke på att hon vet att jag hade egen häst när jag var i hennes ålder. En ponny ger självklart en massa saker tillbaka men det tar så ofantligt mycket tid, pengar och energi. Kanske borde vi letat lite till och hittat en ponny som H kunde ha klarat själv på ett annat sätt. W är för klurig för att H ska kunna göra något på egen hand och även för svår för att J och H ska klara honom själv. Sedan några veckor är han dessutom halt av en sko som har satt sig på fel sätt i hans hov och det har ställt till det en del. 

Det är dumt att inte skriva så ofta för så klart händer det en massa kul som jag borde skriva om. Jag listar de senaste fyra månaderna i någon form av punkter, både högt och lågt, som ett försök att sammanfatta:

Covid igen... J var på en mässa i Tyskland i början av juni och kände sig inte helt hundra på planet på vägen hem. Han däckade när han kom hem på onsdagseftermiddagen och på fredagsmorgonen vaknade O med feber. Vid halv elva ringde H och sa att hon inte mådde bra och därför gick hem från skolan och vid halv ett gav jag upp på jobbet eftersom jag fick en feber som bara flög på. Galen smittspridning! Den fredagseftermiddagen och hela helgen var det inte mycket med den här familjen... Vi låg i varsin säng och varken J eller jag hade riktig ork att ta hand om barnen och då är det illa! J låg i soffan och jag i sovrummet när H messade och bad om vatten. Jag messade J om han kunde ordna det men fick inget svar. I min säng kunde jag inte förstå hur jag skulle orka ta mig uppför trappan men efter att ha kraftsamlat lyckades jag. På den nivån var det. Att ta hand om en ponny var helt uteslutet så det fick de snälla stallägarna göra. Det är väldigt länge sedan jag har varit så sjuk! Helt galet att lyckas få covid tre gånger på tretton månader trots att både J och jag har tre sprutor sen i januari.

Flytt av W: med krafter som vi egentligen inte hade flyttade vi W till nytt stall en vecka efter vårt covidutbrott. Vi flyttade honom en fredag och på tisdagen efter kom det en annons på Facebook om en ledig plats i den lilla byn där jag letat stallplats länge. Vi var och tittade samma kväll och bestämde oss direkt. Fem minuters cykelavstånd från H:s skola, vilket gör att hon kan sköta stallet själv vissa dagar även om hon inte kan hantera W själv. Det tog emot att i början av augusti lämna det bästa stall jag någonsin stått i men så fick det bli. Nu fick vi dock flytta tillbaka W dit igen under september eftersom han skadade sig och behövde andra faciliteter än stallet han står i kunde erbjuda. På fredag ska vi flytta "hem" honom igen.

Skolavslutning: H slutade sexan och lämnade lärare, klasskamrater och skola med både sorg och förväntan. O var ledsen för att en av hans lärare skulle sluta (vi föräldrar och skolledarna var det inte...).

Midsommarfirande: vi firade midsommar hos oss med en av mina äldsta vänner T med familj och J:s äldsta vän med familj. Familjerna hade träffats vid dop och bröllop men det är ju ett tag sedan. De tre papporna har dock gjort några Tysklands-resor ihop så de känner i alla fall varandra lite bättre. Det mest spännande var tonårsbarnen som inte alls kände varandra... Det behöver ju inte vara helt lyckat att sätta ihop en 18-åring, en 17-åring och två 15-åringar av olika kön som inte känner varandra med det gick bra, mycket tack vara poolen och ett fantastiskt väder.

Semester i Österrike och Tyskland: söndagen efter midsommar styrde vi mot Tyskland och Österrike. Härligt att komma iväg igen efter tre år! Litet missöde första kvällen när H kräktes efter en lång och varm dag i bilen men annars gick resan bra. Passerade södra Tyskland samtidigt som världens sju mäktigaste var där på G7-möte och fick köra på annars avstängda motorvägar eftersom vi var turister som bara skulle passera på väg till Österrike. Härliga dagar i Österrike men eftersom vädret inte var på topp valde vi att åka vidare till Tyskland en dag tidigare än planerat eftersom det var sol och varmt femton mil längre bort. Vi återsåg Bodensee och Ravensburgerland innan vi spenderade två dagar på Legoland i Tyskland. Vi besökte många platser där vi varit tidigare eftersom barnen ville det men till nästa år är vi färdiga med nostalgin och behöver leta nya ställen att upptäcka.

Jobbvecka mitt i sommaren: efter två lediga veckor jobbade både J och jag en vecka och därefter var jag ledig tre och han fyra. Det blev sådär för min del. Nästa år ska jag kräva att vara ledig sex veckor i rad! Jag hade tänkt jobba på förmiddagar och kompa ut på eftermiddagar men det fanns ingen möjlighet till det tyvärr.

Utflykter: den bästa dagen på hela sommaren var enligt barnen när vi cyklade på Ven tillsammans med familjen Si. Andra bra dagar var när vi var på Österlen hos familjen St och på Bakken med min syster och hennes familj. Annars gick mycket tid åt till W och till att försöka göra ingenting...

Skolstart: odramatisk skolstart för O som bara fortsatte där han slutade i våras medan det blev mer spännande för H, som bytte skola, klass och lärare. Att börja högstadiet är stort och för H har det varit en omställning. Vi var på den nya skolan innan skolavslutningen och hälsade på och blev väl mottagna. Lite strul med H:s specialkost i början av terminen men annars har det rullat på ganska bra. Hon är trött och det tar mycket energi med allt som är nytt men hon verkar trivas ännu så länge. 

BUP och ångest: under september går H i en ångestgrupp två gånger per vecka, tre timmar varje tillfälle. Det tar tid och energi från oss alla att öva det som H tycker är jobbigt men det har gått bra och hon har gjort framsteg inom flera områden och verkligen utmanat sig själv. O har haft några kämpiga veckor med läxor som hopat sig och panik över detta. Han blir så ledsen och förtvivlad när det inte går som han vill och har så höga krav på sig själv att det brister för honom när skolan brister i kommunikationen. Många samtal och många åtgärder...

Kaos 1: galen jobbstart för min del och nu är jag slut som artist... Med allt som ska synkas och dessutom en jobbstress på max blir det helt enkelt för mycket. Två barn som har särskilda behov, en skadad häst, en man som reser och en skola som ska ros runt, fungerar inte så bra för mitt huvud. Jag har haft konstant huvudvärk ett par veckor och börjar glömma de konstigaste saker. Min chef har inte jobbat så mycket sedan terminsstart eftersom hon har varit valpledig och dessutom har vi fått 30% fler elever än vad vi hade tänkt så det är lite maxat på jobbet. Jag känner att måttet snart är rågat och min chef rådde mig att ta ledigt men det är svårt för vem ska göra mitt jobb? Om jag är ledig behöver jag ju jobba ännu fortare de andra dagarna för att hinna allt. Förhoppningsvis lugnar det snart ner sig - jag har nedräkning till höstlovet då jag ska vara helt ledig.   

Kaos 2: i omvärlden är det kaos med en galen Putin som just nu genomför folkomröstningar som kommer att leda till att alla som försvarar de östra delarna av Ukraina kommer att ses som angripare av Ryssland och då finns det ett hot som innebär att det blir legitimt för Putin att ta till kärnvapen. Elisabeth den andra har ersatts av Charles den tredje etter 70 år på tronen och här hemma kommer Sveriges första kvinnliga statsminister att ersättas av ytterligare en man under de kommande veckorna, om nu de blågula partierna kan komma överens. Det går nog bra för både Ulf och Charles men jag hoppas innerligt att det inte alls går bra för Vladimir!

Det var väl ungefär det viktigaste. J tycker säkert att jag missar att vi i veckan har fått ett nytt tak och att vi förhoppningsvis snart kan installera solceller, O tycker att jag missar att Fortnite gjorde en ny uppdatering i veckan och H att vi ska åka till Ullared på studiedagen på onsdag men man kan ju inte få med allt. Kanske tar det inte fyra månader tills jag skriver nästa gång. Det är ju bara tre månader till julafton idag och på jullovet kanske jag i alla fall får någon sekund över att sammanfatta det gångna året som om inte förr så skriver jag då...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar